606 028 304  ·  Magí Raméntol 3, Rubí       montse@lectorsaltren.cat

 
Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

En representació dels components de la Comissió d’Experts del Clijcat, Nati, Marta, Agustí i Marc vaig presentar el dimarts passat a a la Biblioteca Jaume Fuster els llibres candidats a la 12 ena edició del premi Atrapallibres, és a dir, els llibres que llegireu el curs que ve.

Abans, però, voldria agrair la difícil feina de fer de Jurat. Llegir tres llibres fantàstics, per què tots tres ho són, i tenir de triar-ne només un, és MOLT difícil. A nosaltres ja ens costa deixar-ne només tres de tots els que llegim, o sigui que acabar per triar-ne només un és realment admirable, per tant, moltes felicitats a totes i tots els que vareu fer de jurat. Enhorabona!

CATEGORIA 9 ANYS

En aquesta categoria hi tenim una deliciosa i entranyable història d’amistat entre dos essers dispars i al dret a voler ser diferents dels altres. També hi trobem la mostra de les consequències de l’abandonament de gossos amb una metàfora del comportament caní amb el dels humans i per últim, una crítica àcida a la manera de viure que tenim els occidentals vista des dels ulls d’una nena on tothom pot sentir-se reflectit.

EL MEU GRAN ARBRE.

Escrit i il·lustrat per Jacques GOLDSTYN,
Traducció de Maria Teresa Rivas.
Editat per Tramuntana.

Aquest primer és un àlbum il·lustrat, això vol dir que podreu  fer una doble lectura, per una banda el text i per l’altra el que ens diuen les imatges, que ens aporten una part de la hª que no ens diu el text.

Un nen té un amic molt especial, en Tità, un roure de més de 500 anys. Amb ell comparteix moltes estones, hi juga, es regalen coses, es fan companyia… Com es fa això de relacionar-se amb un arbre? Li donem i ens dona coses a un arbre ? Com ho podem fer? Ho tindreu que esbrinar.

BRISCA
Andreu MARTIN,
Il·lustrat per Ramón Rosanas.
Editat per Cruïlla.

La Brisca és una gossa, una terrier escocès que va amb la seva jove mestressa, la Paula, de visita a una granja, allà es perd i després de buscar-la intensament durant uns dies, la Paula sent a dir que hi ha un grup de gossos salvatges que volten per la zona i a on hi ha un gos que s’adiu amb la descripció de la Brisca. Pot ser que la seva gossa s’hagi tornat salvatge? La Paula no s’ho acaba de creure.

RES NO ÉS COM DIUEN ELS CONTES
Anna TORTAJADA.
Il·lustracions de Jorge Del Corral
Editat per Animallibres

La Júlia no pot dormir, l’endemà és el seu aniversari i aquest 10 anys semblen molt importants. Com que no dorm, li venen al pensament les coses que li han passat, tan les bones com les dolentes i recorda com a anat trobant l manera de viure els entrebancs, les il·lusions, les alegries, les expectatives, .. i tot això amb l’ajuda dels seus abrics que li serveixen no per abrigar-se sinó per pensar. El lila és per les coses complicades, el vermell per quan està trista o neguitosa i el verd per quan està contenta. Ens posem els abrics i l’acompanyem en els seus pensaments?

L’acompanyem en els seus pensaments?

CATEGORIA 10 ANYS

Els que llegiu aquests tres llibres, us sorprendreu amb un pare a la recerca d’un senyal que li ha de venir de la tribu dels walla-walla, una aventura trepidant farcida d’entrebancs i enigmes i un misteri fosc farcit de màgia i bones intencions.

UN INDI AL JARDÍ

Agnes de L’ESTRADE
Traducció de Pere Comelles
Il·lustrat per Jorge Del Corral
Editat per Takatuka

Us imagineu que, de cop, el vostre pare es vesteix com un indi i s’instala al jardí en un tipi?
Per favor!
Quina vergonya cada vegada que algun amic o amiga ha de travessar el jardí per entrar a casa vostra, no?
Doncs això és el que li passa a la Mia, la protagonista d’aquesta esbojarrada història …què li deu haver agafat al seu pare???!!
Encara que no ho sembli, en treurem moltes coses d’aquest petit relat aparentment senzill.

L’ULTIM GAT BIRMÀ
Rosa MOYA
Il·lustrat per Luciano Lozano
Editat per Bambú.

Agafem en Charlie Parker, un noi que viu a Londres, generós, intuïtiu i decidit. També un gat que miola demanat auxili, la llegenda dels gats sagrats, els principis budistes, un viatge a Birmània, uns morts que tornen a la vida, una velleta que no és el que sembla i amb un concepte del que ha de ser una societat perfecte bastant equivocat…

Ho barregem tot i…voila!, un trepidant llibre d’aventures, amb intriga, valors i emoció!

L’APRENENT DE BRUIXOT I ELS INVISIBLES
Jordi SIERRA I FABRA
Traducció Elisenda Vergés
Editat per Edebé.

A finals del segle XIX, en Mortimer, un noi orfe de 12 anys, fa d’ajudant del professor Haggath, un bruixot que prepara encanteris segons demanda i que amaga el seu ofici per no ser descobert.

Una nit que el Mortimer ha de portat un encàrrec al cementiri, un accident desencadenarà un canvi de rumb en les vides, i en la mort, de la resta de protagonistes, invisibles inclosos. La justícia, la màgia, l’aventura i l’amistat seran les claus per resoldre un vell misteri.

CATEGORIA 11- 12 ANYS

En aquesta categoria hi trobareu tres llibres que us faran pensar, emocionar-vos i també riure. Amb un fugirem de casa i descobrirem mons nous, amb un altre descobrirem estratègies per combatre el bullying i amb un altre acompanyarem a una nena amb la seva evolució com a persona.

EL NOI QUE NEDAVA AMB LES PIRANYES
David ALMOND
Il·lustracions d’Oliver Jeffers
Editat per Bambú

Com passar d’una vida monòtona, feixuga i de treball en una casa convertida en fàbrica d’enllaunar peixos,  a una altra on l’emoció, la presa de decisions, el misteri i el descobriment de les mil i una diversitats del món?  Doncs marxant de casa i afegint-vos al circ que passa pel poble. Això és el que farà l’Stan i l’aventura, l’intriga i l’humor els tindrà assegurats, i les piranyes també!

EL NEN QUE VA XATEJAR AMB JACK SPARROW.
Francesc PUIGPELAT
Il·lustracions d’Oriol Malet
Editat per Bromera.

De vegades, una cosa que sembla insignificant ens pot canviar la vida. Guanyar un concurs que li ha de permetre xatejar amb el protagonista de Pirates del carib, li provoca al Martí, un gir de 180 graus.

Jack Sparrow i Cyrano de Bergerac són els referents i la font d’inspiració d’aquesta història realista on el bullying, un pare que marxa de casa i el context actual de crisi i precarietat laboral hi tenen un paper molt important..

DUNA
Muriel VILLANUEVA
Il·lustracions de Ferran Orta
Editat per Babulinka

Sota l’aparent senzillesa del diari de vacances de la Duna, aquesta petita meravella ens parla del còctel d’emocions i de sensacions que ens aclapara quan deixem enrere la infància.

Amb una prosa bellíssima, la Duna ens glossa de manera natural, creïble i fluida, el primer amor, la primera regla, el primer enfrontament amb la mare, el dol, els conflictes d’identitat sexual i el descobriment de la fragilitat dels adults.

 

Espero que ens tornem a retrobar l’any que ve havent llegit tots aquests meravellosos llibres. Teniu feina!

Bones lectures!