Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

Avui les maletes que obrirem són les dels quatre personatges del llibre que treballarem la setmana que ve al Club de lectura Lectors al tren! a la Biblioteca Mestre Martí Tauler.

En Carlo, un apassionat dels trens, la Hanna que passa les nits comptant estrelles, l’Émeline que no entén per què ha de dur una estrella groga a l’abric i en David, que fuig del gueto de Varsòvia amb el seu inseparable violí.

Quatre maletes de les milers que podem trobar a la pila que hi ha a la sala número 4 del 5é bloc, darrera d’una gran vidriera que separa al visitant que avui dia pot anar a Auschwitz, el que va ser un dels camp d’extermini més horrible que coneixem.

Quatre històries de nens jueus que van patir un dels horrors més grans de la història de la humanitat.

Més de sis milions de jueus van perdre la vida en l’extermini nazi. A més d’ells, també van matar als camps de concentració uns altres tipus de persones: homosexuals, gitanos, discapacitats, presoners de guerra, opositors polítics.. No n’hi ha una xifra exacta, però són milions de persones, entre set i onze; això fa un total que oscil·la entre els tretze i els disset milions…

Està molt aviat dit…entre tretze i disset milions.

No serà una lectura molt agradable, però si els nois i noies estan preparats per veure sense immutar-se tota la violència a les sèries, als còmics i als dibuixos animats, potser cal trepitjar la realitat per adonar-se’n de que la violència existeix i que cal combatre-la.

 

Ens acompanyarà l’àlbum il·lustrat de referència del tema, Rosa Blanca de Roberto Innocenti

La història d’una nena alemanya, rossa i de pell blanca, que veu passar per davant de casa seva uns camions carregats de persones, adults i nens, que no entén a on els porten.

Un dels dies, veurà un nen que intenta escapar i que és caçat pels soldats i retornat a dins el camió, aquell dia decidirà seguir-los per averigüar què esta passant.

El que descobrirà l’afectarà tant que serà incapaç d’abandonar aquelles persones i el seu afany per ajudar-les acabarà tenint, també per a ella, terribles conseqüències.

 

 

Un altre bon exemple és l’altre àlbum de Roberto Innocenti La història de l’Erika, basant en un testimoni recollit per Innocenti d’una noia a la que va conèixer i que li va explicar que ella es va salvar de morir a Auschwitz per que, la seva mare, en un acte de fortalesa i determinació, la va tirar per la minúscula finestreta del vagó que se la emportava, al sentir que fora del vagó hi havia persones que potser l’agafarien.

Una mica més de bibliografia sobre el tema:

Anna Frank, de Josephine Poole i Angela Barret, editat per Lumen.
El nen del pijama de ratlles de John Boyne, editat per Empúries i La butxaca
Pastís de xocolata amb Hitler de Emma Graigie, editat per estrella Polar.

Si us voleu acostar a la meravellosa obra de Roberto Innocenti, aquí teniu l’enllaç a la seva web, no us ho perdeu!