Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

Beatriz Martín Vidal a Lectors, al tren!

Aquesta setmana que comença serà sonada. Es posa en marxa la Setmana de l’Àlbum.
Des de el dilluns dia 6 fins el diumenge 12 hi ha programades més de cent activitats en relació als àlbums il·lustrats, els seus autors, il·lustradors, editors, etc, a Barcelona i a llibreries especialitzades de fora de Barcelona.

A Rubí, a Lectors, al tren! tindrem el luxe de tenir una exposició de de la il·lustradora Beatriz Martín Vidal fins el 24 de novembre.
Les il·lustracions del llibres publicats per Editorial Thule, Caperuza i Enigmas  les podrem contemplar amb tot luxe de detalls i admirar aquestes inquietants imatges de la interpretació de clàssics coneguts com La caputxeta vermella, La sireneta, La Blancaneus, La bella dorment, Hansel i Gretel o Rapunzel, entre moltes altres.

I també aquestes altres més oníriques, amb un toc d’humor més surrealista de Querita Tia Agatha. Són tres àlbums que ja estan a la venda i espero amb impaciència el quart títol que publica Thule, Pájaros, que arribarà a la llibreria aquesta mateixa setmana.

 

 

És una exposició d’impacte, ja que les seves il·lustracions ens deixen amb la boca oberta, i ens produeixen una sensació tan contundent que no pots deixar de mirar-les.

La sèrie del llibre Enigmas ens planteja qüestions profundes i plenes de sentit que ens fan reflexionar encara que no vulguem, sobre la culpa, el mal, la venjança, la por…El misteri i, fins i tot , una certa angoixa acompanyen cada una de les preguntes que es plantegen sobre aquests personatges femenins que li van significar un procés llarg i complicat ja que són fetes a l’oli i en unes dimensions bastant grans.

El dimarts dia 7 de novembre vindrà a Lectors, al tren! a les 19,30h i podrem parlar amb ella i plantejar-li les qüestions que vulguem sobre les seves creacions.
La seva xerrada l’hem titulat El álbum, ¿arte o literatura? La relación del álbum con la palabra. I és una mica aquest concepte el que m’agrada, ja que considero aquestes imatges veritables obres d’art, que mereixen estar ben emmarcades i penjades a les parets, però, per altra banda, el contingut dels texts dels llibres de Beatriz és alhora una mostra de la millor literatura, de la bona escriptura que ens aporta, amb molt poca extensió, elements de reflexió, d’anàlisi i ens endinsa en mons coneguts, o desconeguts, per fer-nos una sacsejada a les nostres idees, al menys en els dos títols més profunds com són Enigmas i Caperuza.

“Ese texto define el concepto de cada imagen, le da una interpretación y completa su significado.”

I és aquesta dualitat que traspuen els àlbums, aquesta doble lectura de text i imatge en un exemple clar d’aquesta definició d’àlbum que tant expliquem i que ella mateixa ens reafirma:

Mi intención cuando creo una secuencia para un álbum es desarrollar una historia que no necesariamente coincide con la que desarrolla el texto. La narración es dual y es en el juego entre esas dos narraciones donde está el alma del álbum, de modo que cuando me planteo la secuencia de imágenes, tengo todo el rato puesta la mirada, no solo en el texto que aparecerá junto a cada una de las ilustraciones, sino en el efecto conjunto que producirán ambos.

 

Beatriz Martín Vidal en una entrevista a la revista Babar feta per Antonio Ventura

La sèrie de l’àlbum Caperuza, és un cop visual d’una intensitat excepcional.

Aquesta transformació de la nena que es va recobrint d’aquesta matèria vermella, que es va metamorfosant fins a convertir-la en la caputxeta, te una bellesa inquietant que t’atrapa i el captiva i és un luxe poder-lo veure en un mateix pla.
En l’entrevista abans esmentada, Beatriz feia aquesta reflexió sobre el personatge, que la va portar a crear aquesta nova Caputxeta:

“En el caso de Caperucita, la huella que queda es de inquietud, de amenaza. Sabes que acaba bien, sabes que el lobo es vencido y que Caperucita vuelve a casa, pero lo que recuerdas es el miedo, el bosque, el monstruo disfrazado. Todas las imágenes surgen de esa sensación. Luego viene toda la parte plástica, el planteamiento de las escenas, la apariencia de Caperucita y el lobo, los colores, en fin, la realización de las ilustraciones. Es precisamente esa parte plástica la que podría ser totalmente diferente. Tal vez algún día dibuje otra versión de Caperucita que tenga una apariencia distinta, pero nunca podría dibujar una versión Caperucita que no fuera inquietante.”

 

Us animo a venir i a extasiar-vos amb aquestes meravelloses imatges, i també, a comprar els llibres d’aquesta il·lustradora Val·lisoletana que tindrem voltant per Barcelona tota la setmana. Hi esteu convidats!