606 028 304  ·  Magí Raméntol 3, Rubí       montse@lectorsaltren.cat

 
Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

El jardí subterrani, escrit i il·lustrat per Cho SUNKYUNG, editat per Thule l’any 2005.

Aquest és un àlbum que m’agrada explicar per parlar d’aquelles petites coses que podem fer com a individus, com a persones petites i aparentment insignificants, per millorar la vida dels que ens envolten. A partir d’un petit gest que fa el Sr. Mos, en una sortida de ventilació del metro, tota la comunitat gaudeix d’un aire més pur a l’interior del metro, pot tenir un espai verd enmig de la ciutat i recrear-se els sentits amb aquesta petita illa verda que va creixent.

 

I si parlem de jardins i jardiners, un altre àlbum que m’encanta i que va en la mateixa línea és el que va editar Takatuka i que, sortosament, encara es troba El jardí curiós de Peter Brown.  A partir d’un fet real (igual que el jardi subterrani) l’autor vol imaginar :

Què passaria si una ciutat sencera decidís de cooperar realment amb la natura?
De quina manera canviaria la ciutat?
Com prodria començar tot?

I un altre jardiner que treballa de nit quan ningú el veu i canvia la fisonomia de la ciutat i també l’ànim dels ciutadans és
El jardiner nocturn, dels germans FAN, Terry i Eric, i que va editar Estrella Polar i que ens mostra la màgia de convertir una ciutat grisa i trista en una altra plena de color i alegria.
Aquest jardiner, en realitat, un artista de les tisores de podar, va donant forma a arbres i matolls i transforma en animals sorprenents i meravellosos que els habitants de la ciutat descobreixen cada matí.

L’arbre generós de Shel SILVERSTEIN, que va edita Kalandraka ( que manté en el seu catàleg, com la majoria dels seus àlbums), és un altra mostra de tot el que la natura ens dóna, i que nosaltres, moltes vegades no som capaços de valorar. En aquest delicat àlbum, veiem la relació d’amistat entre un nen i un arbre i tot el que l’arbre li va oferint al nen a canvi de res, de poder ser el seu amic. És tendre, bonic …i trist alhora.

I aquesta natura sabia, que ens ofereix i ens ensenya, la trobem en aquest poètic àlbum Un balcó al paradís, escrit per Shelley MOORE, il·lustrat per Christoper SILAS Neal, editat per Blume, aquest 2020.
Ens dóna imatges tan boniques com aquesta:

Els oceans m’ensenyen a viatjar lluny.
Veig tot el que s’ha de veure,
però sempre torno al punt de partida
amb una onada amiga.

I si voleu un àlbum desplegable en forma d’acordió i reversible, tenim La meva casa al bosc de Laëtitia BOURGET i Alice GAVIER, que acaba d’editar Libros del Zorro Rojo, amb el que podreu fer un recorregut per aquest espectacular bosc i, a l’altra banda, entrar en una casa amb totes les seves estances.

En Jaume Centelles, tan brillant com sempre, us en fa una meravellosa ressenya i us proposa activitats per fer amb ell.
JAUME CENTELLES. LA MEVA CASA AL BOSC