Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

Festival de Literatura de Natura a la Biblioteca Collserola, 5 d’octubre de 2024

Vam assistir a un parell de xerrades en el marc de Liternatura: Festival de Literatura de Natura organitzat per Biblioteques de Barcelona i que va tenir lloc a la Biblioteca Collserola.

Aquesta ha estat la tercera edició que el Festival LiterNatura té lloc a la Biblioteca Collserola, aquesta sota el comissariat de Gabi Martínez. M’ho apunto per a la propera edició i seguirem de prop tot el que vingui de la Liternatura, hi ha molt a llegir i a escoltar. En parlarem a Lectors, al tren!

Escoltar a Mya-Rose Craig, amb tota la seva joventut (22 anys) i amb una alegria contagiosa les seves vivències com observadora d’ocells des dels set anys, viatjant per tot el món amb els seus pares i que l’ha portat a escriure el llibre Birdgirl (no és el primer que escriu) que, a dir dels entesos, té una qualitat literària extraordinària, dona una alenada d’optimisme davant del lloc comú que afirma no hi haurà relleu amb prou fons a les properes generacions.

Mya-Rose ja no és un mera observadora d’aus, és ja una ornitòloga de prestigi, Doctora Honoris Causa per la Universitat de Bristol, als 17 anys!. Ha escrit diversos articles especialitzats i ha participat en programes de radio i televisió, donant conferències arreu del món.

És també una activista en el camp del medi ambient i l’ecologia, ocupant càrrecs a diverses organitzacions internacionals d’aquest àmbit.

Entre rialles i gestos de dubte o de franquesa va anar desgranant els seus pensaments mentre passa hores immòbil, observant ocells, o el seu particular dia a dia amb la família o l’entorn escolar, o les seves impressions per ser una noia no blanca entre un món, el científic dels ornitòlegs britànics, fortament marcat per una majoria d’homes i blancs.

Més enllà de les seves estadístiques i rànquing sobre el nombre d’espècies d’ocells que ha arribat a veure, és un personatge a seguir i escoltar.

A l’altra taula de conversa ens van acompanyar l’escriptora Maria Belmonte i la biòloga i gravadora de sons de natura Eloïsa Matheu que van dialogar sobre l’aigua, tema del festival d’aquest any.

Maria ens va explicar les seves experiències al voltant bàsicament de dos dels seus llibres: Los senderos del mar. Un viaje a pie i El murmullo del agua. Fuentes, jardines y divinidades acuaticas. El primer ens parla del seu recorregut a peu per la costa vasca tenint com a referent constant l’oceà que l’acompanya. Ens parla, des de les seva mirada i d’allò que ha anat llegint i investigant, dels pobles, de la geologia, de la història i de la gent que han conformat aquell paisatge.

El segon te un rerefons històric i artístic que promet: només escoltar-la explicant tot el que envolta l’aigua en el mon de la Roma clàssica ja engresca a llegir el llibre.

L’Eloïsa ens va sorprendre amb les seves experiències gravant la natura, dins i fora de l’aigua també, explicant els infinits matisos i les noves perspectives que aquesta activitat aporta. Ens va fer adonar-nos de la possibilitat de descobrir els paisatges sonors que ens envolten allà on anem.

Recórrer un riu aigües amunt o aigües avall, per la riba dreta o per l’esquerra i comprovar que cadascun ofereix diferències sonores és tota una sorpresa.