Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

Xerrada col·loqui amb Gustavo Puerta, autor i editor de Ediciones Modernas el Embudo, dijous 25 de gener de 2024.

En el marc del Club de lectura de la Caputxeta i després de treballar el llibre Sentiments trobats, va quedar pendent una xerrada amb en Gustavo Puerta, autor del llibre juntament amb la il·lustradora Elena Odriozola.

A Gustavo, filòsof, escriptor, mediador i editor, li vam plantejar fer una xerrada a partir dels llibres que editen a Ediciones Modernas el Embudo sobre com s’inspiren i dialoguen amb relats d’altres èpoques i en quina mesura tenen en compte el desenvolupament evolutiu dels infants i quin sentit te publicar avui dia els contes clàssics en les seves versions originals.

La tradició oral que s’ha perdut en gran mesura a l’hora d’explicar històries, acudits, rondalles i cançons populars o els contes clàssics i el paper educador pels infants que tenien en el seu moment son qüestions que va desenvolupar: la necessitat de recuperar aquestes formules com eines que ajuden als petits al seu creixement, a entendre el mon en el que viuen i en el qual s’han de moure, a aprendre sobre la por, l’amor, la mort o l’amistat. L’edulcoració de la majoria del que s’edita avui dia, a vegades amagant censura, que pinta un mon amable, on tot és possibles, on sovint els problemes són d’altres que estan lluny, posen distància de la vida real i de la capacitat de resoldre els problemes i els viaranys que aquesta ens posa davant.

Com el giny de transparències de colors del llibre “Así me lo contaron, así te lo cuento”, si mires pel blau no veus el mateix que si mires pel vermell i això és el que Gustavo vol transmetre: cal mirar també per la pantalla vermella, darrera de la qual es projecten imatges metafòriques (o no tant) d’unes realitats que es volen amagar.

També es va comentar el tema de la tria dels llibres que haurien d’estar a les biblioteques escolars i particulars o de com la lectura compartida és un element essencial per fer créixer lectors o com infants i adults interpreten i valoren de forma molt diferent les històries. Finalment ens va mostrar exemples de com transportar la tradició oral a llibres de forma original en edicions molt estudiades, sovint de complexa execució.