Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

Visita i xerrada amb en Marc Boutavant el divendres 19 de gener de 2024

Tenir en Marc Boutavant a la nostra llibreria ha estat realment un privilegi i ho hem d’agrair molt especialment a en Jaume i Ferran Centelles per les gestions realitzades que ens van permetre fer una activitat combinada entre l’ “Espai Llamps i Centelles” i “Lectors, al tren!” els dies 18 i 19 de gener. Esperem poder repetir col·laboracions com aquesta.

En Marc ens va fer una explicació tant de la seva trajectòria vital com professional, posant l’accent en els seus dos personatges més populars, El Gos pudent (Le chien pourri) i Ariol, ambdós amb un llarg recorregut de publicació a França, un fet que ha portat a anar modulant i modificant els trets dels personatges a mida que han evolucionat.

Us recomano una visita al bloc de l’Espai Llamps i Centelles, https://jaumecentelles.cat/tag/espai-llamps-i-centelles/, de l’entrada sobre la visita de Boutavant us endeixo un tast:

En va mostrar l’evolució dels personatges i com, de mica en mica, van anar guanyant en profunditat, vocabulari i centrant-se més ens personatges secundaris que, malgrat parlen poc, tenen unes expressions que complementen perfectament el relat. Tot plegat té una mirada irònica de la vida i ens va contar que neix de la interacció dels seus amics i fills. Les peculiaritats de la personalitat, els gestos i les reaccions davant les situacions es traslladen als seus personatges

Interessant el diàleg sobre treballar amb eines informàtiques o amb les tradicionals, en Marc ho té clar: ell crea amb les primeres, i segons diu, el paper un cop ja ha passat al llibre es guarda en una racó i s’omple de pols… i ja sabeu la debilitat que tenim a Lectors pel format paper i l’exercici que ens permet l’exposar les il·lustracions a les nostres parets i comparar i contrastar amb el que es publica..

Un cop més conèixer com treballen els il·lustradors, com és la seva relació amb els autors del text i del personatge o com és el recorregut editorial i comercial, ens permet pujar un graó més en el coneixement del mon de l’àlbum il·lustrat i el còmic.

Amb tot, compartir el dia amb en Boutavant ens va apropar més a la seva faceta humana, descobrint una persona interessada en les coses, fàcil de conversa (superat l’idioma, és clar), també molt professional a l’hora de plantejar la xerrada i amb moltes ganes d’explicar coses.

No volem acabar sense fer un agraïment a Pilar Ferriz que va fer la feina de intèrpret de les intervencions d’en Marc (la xerrada va ser en francès), i també un agraïment molt,… molt especial al propi Gos pudent que ens va acompanyar tota l’estona i es va deixar retratar amb els petits (bé, i amb alguns grans també).

I un detall final: per tal de fer passar l’estona als nens que van venir mentre Marc signava llibres els vam donar paper i llapis de colors i s’hi van abocar, cadascun plasmava la seva visió del gos pudent. I això que teníem a la pantalla pel·lícules d’animació del gos i l’Ariol: ni la miraven.