606 028 304  ·  Magí Raméntol 3, Rubí       montse@lectorsaltren.cat

 
Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

Fa uns dies, vaig rebre un regal meravellós. L’editora de Babulinka, Mar Gonzalez, em va fer arribar aquest llibre Aigua, que ens explica el que podem aconseguir si tots anem a una i deixem de mirar-nos el melic.
I, de vegades, sembla que les coses van lligades, l’article de Joan Portell al seu blog  Llibres al replà, l’entrevista a Lara Reyes al programa Terricoles de beteve, la Nit de l’Àlbum que van organitzar 11 petites (o no tan petites) editorials per donar visibilitat a l’Àlbum Il·lustrat i que van publicar un manifest imprescindible de llegir i que em faig meu.

Un grup d’animals que habiten en una vall, on cada un va a la seva i no té relació amb el veí del costat. Tot d’una s’han d’unir per resoldre un greu problema que el afecta a tots i, junts, han de trobar la  solució del problema. La història sembla molt obvia, oi?
Doncs sembla que això tan evident ens ho han de recordar per què no ho hem aprés encara!

Que la lectura és IMPORTANTÍSSIMA, n’hi ha uns quants que ho sabem des de fa molt temps:
-que per què arribem a tenir un 91% de la població lectora com al Japó (118 milions que llegeixen!), cal que tota la societat s’hi impliqui (article de Joan Portell), però sobretot, les institucions i les dotacions econòmiques
-que si una escola fa una feina ben feta i posa a l’abast dels nens i nenes bons àlbums i bona literatura, es converteixen en orgullosos lectors (Escola Francesc Aldea, la de la Lara Reyes o La Serreta -el tercer reportatge la Serreta llegeix– )
-que si un grup d’editors valents, editen meravellosos àlbums i trien bons autors i il·lustradors posen a l’abast de llibreteres i llibreteres de capçalera i de bibliotecàries que RECOMANARAN aquests llibres,
-que si anem tot a una, ens en sortirem!
Així doncs, a què esperem?

Dotar les Biblioteques Escolars de llibres i àlbums ben seleccionats ja és URGENT, dinamitzar les i tenir bibliotecaris a jornada complerta és URGENT.
Formar mestres i educadors lectors, que llegeixin i facin llegir ja és URGENT.
Recolzar totes les Biblioteques Públiques i dotar-les de personal suficient ja és URGENT.
Reconèixer la feina de llibreteres i llibreters que fan la seva feina amb professionalitat i entusiasme i donar facilitats  en comptes de traves ja és URGENT.
Però el més urgent és que l’administració, aquesta nostra que ha de néixer d’un país nou, tingui clara la prioritat de recolzar el foment de la lectura com a eina de prosperitat i de maduresa col·lectiva.

Què, ens hi posem de nou?