Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

El hombre astuto
Robertson Davies
Asteroide

Una vegada més, el genial Robertson Davies ens obsequia amb una obra magistral.
Comença amb la mort del pare Ninian Hobbes durant la celebració del Divendres Sant, i el que sembla que serà la investigació per part del metge Jonathan Hullah d’aquesta mort misteriosa, es va convertint en una dissecció de tota seva vida i la del Toronto de les últimes dècades del segle XX.
El mètode de diagnosi tan particular del Dr. Hullah, amb l’anàlisi de l’ambient que té al seu voltant el pacient, la seva família, la seva casa, el seu bany, el menjar, la decoració que ha triat, fins i tot el pijama que porta, li fan obtenir el sobrenom d’home astut, ja que aquest exercici de la medicina entesa com a una totalitat de la persona i de tot el que l’envolta li fan obtenir uns resultats molt bons com a metge.

Curiosament, ahir, durant la lectura del llibre “El matrimoni de la Senyoreta Buncle” ( la segona part del El llibre de la Senyoreta Buncle), editat per Viena, va sortir-hi un metge que deia:

La meva idea de fer de metge és arribar a conèixer bé els pacients, poder ajudar les ments a més dels cossos…

I és aquesta filosofia la que destil·la el nostre protagonista.

Però no és un llibre que parli de medicina, ni de fer de metge, no només. És un llibre que ens parla del valor de l’amistat, de la importància de la feina ben feta; amb passió i dedicació per arribar a l’ànima de les persones, de les debilitats i fortaleses humanes, de l’amor com a refugi, de la religió o la ciència com a pilars de l’existència. Un compendi dels pensaments d’aquest geni canadenc.

La ironia, la narració àgil i absorbent, el sentit de l’humor, la profunditat de les reflexions ens atrapen i ens subjuguen a aquesta novel·la, la ultima que va escriure en Davies i que ens deixen el llegat de la seva visió de la vida.

I si voleu saber qui va matar a un altre dels personatges de la història, el fillol del doctor Hullah (o el seu fill???) Connor Gillmartin, no teniu més remei que anar a buscar un altre llibre de Davies, “Asesinato y animas en pena”.

En aquesta curiosa història, el fantasma de Connor,  acompanyarà al seu assassí a un festival de cinema on, aquest espectre ressentit amb qui li ha segat la vida, visionarà unes pel·lícules que passaran per la història de la seva família i que només ell es capaç de veure. Una història estranya, però carregada d’emoció, de sàtira i de saviesa.