Ens trobareu al carrer
Magí Raméntol nº 3 de Rubí
PUGEU AL TREN?

 

 

 

 

El Carles, l’altre pilar del projecte, ens va donar la benvinguda amb aquestes paraules:

Lectors, al tren! ja té espai fisic.

El passat 19 de maig vam fer la inauguració de Lectors, al tren! Espai de llibres i vam tenir la sort de comptar amb les sabies paraules de Joan Portell, Noemí Villamuza i Quim Conca.  Un luxe poder comptar amb la seva participació i la seva visió del món dels llibres, la il·lustració i la lectura.
I també, vaig tenir el goig de poder compartir amb la meva mare veure el meu somni fet realitat. Gràcies a les seves ensenyances, el seu incondicional recolzament i la seva incommensurable generositat ha estat possible dur a terme aquest projecte i m’omple de goig que ho hagi pogut viure, estava tan feliç com si el projecte fos seu. Ha estat un dels pilars fonamentals per donar forma a aquest nou repte.

El seu record estarà sempre amb nosaltres.

 

 

Començaré amb una cita de Jaume Cabré que ens agrada especialment.

Jo sóc allò que he llegit i allò que estic disposat a llegir. De la mateixa manera que n’hi ha que defensen que som allò que mengem, som més encara el que llegim.
M’agradaría compartir una petita anècdota, viatjo cada dia amb tren a la feina: el paisatge humà habitual darrerament és el de persones mirant un mòbil o una tablet, però pocs dies enrere, al mirar al meu voltant, d’un cop d’ull, vaig descobrir sis persones llegint un llibre!!.
Gairebé m’emociono;  per dues coses. Primer perquè em va fer pensar que no està tot perdut per al llibre i que el que estem treballant en el nostre projecte val la pena i, en segon lloc, pel sol fet de veure tanta gent amb un llibre obert a les mans, compartint viatges en silenci, cap a destins interiors i exteriors, en aquest moviment en repòs que fem quan anem en tren, tot plegat donant sentit a les paraules de Amos Oz:

Si viatges veuràs paisatges, cases, museus i carrers; i la gent del país que visites. Però si  llegeixes, entres al món interior d’aquest país; entres a les cases que el turista veu per fora; fins i tot entres a l’interior de les persones i coneixes els seus temors i anhels. Viatjar et pot fer obert. La lectura és el viatge més poderós; el viatge que et pot fer estalviar incomprensions, conflictes, aprensions i guerres.

 

A Lectors, al tren!, ens agrada pensar que el viatge de la lectura ens ofereix un trajecte variat, ric, talment com créixer, que pressuposa aliment per avançar, diàleg amb els altres, però també mirada cap a dins d’un mateix. Implica anada cap al món en llibertat i tornada al nucli de la persona..
Lectors, al tren! és un espai on viuen els llibres.

Tot va començar per dotar d’espai físic a les meves maletes temàtiques. A la meva dèria de portar més enllà de les parets de la llibreria els bons llibres, les meravelloses històries que cada dia llegeixo i m’omplen d’emocions i d’aquí ens vam anar animant fins a oferir-vos això que ara veieu.
Aquest espai volem que sigui còmplice de la feina dels editors, il·lustradors, escriptors, distribuïdors, correctors…, de tots els que construeixen la cadena del llibre, perquè aquest, és un món farcit de passions, de voluntariats i d’esforç per transmetre la bellesa i la riquesa de les històries.
Com diu Ariadna Squilloni (editora de A Buen Paso), aquesta professió és un estil de vida. Els que estem en aquest mon hem escollit que aquest sigui el nostre motiu per viure, intentar contribuir a l’afany de donar eines als lectors per créixer, per ser més tolerants i tenir esperit crític. A mi m’agrada dir, per obrir finestres i mirar més enllà. I volem començar pels més petits, ja que un nen que llegeix, serà un adult que pensa, o al menys això volem creure.
Volem que sigui el cau dels il·lustradors i escriptors, l’espai on ensenyar la seva feina, perquè cal explicar que darrera de cada il·lustració, de cada paràgraf, hi ha moltes hores de feina, de creació i d’execució.

Els llibres seran sempre els principals protagonistes, Exposicions, presentacions, xerrades, tallers, música o teatre, seran els seus companys de viatge per arribar fins a vosaltres i el mitjà per oferir-vos il·lustracions originals i els llibres on van a parar.
Volem acollir a qualsevol amant dels àlbums il·lustrats, de la bona narrativa sense edat -els bons llibres no tenen edat- i a tothom que necessiti i vulgui utilitzar els llibres com a eina de treball o d’esbarjo i com a punt de partida per encetar un tema.
Per això hem fet una petita però acurada selecció; cada llibreter fa la SEVA selecció i evidentment hi pesen els gustos personals i les apostes i no hi són tots, es clar, però els que hi ha han estat triats amb cura, i amb un amor infinits. I n’hi haurà més…
Ens agradaria ser un petit granet de sorra per ajudar a que es continuï llegint i per engrescar als que encara no ho fan. Encetem doncs aquest viatge per la lectura, les il·lustracions i la vida.

PUGEU AL TREN?

Per finalitzar, Laura Taulé, ens va obsequiar amb tres peces al piano que van acabar de donar un aire màgic a la trobada amb amics, familiars i amants dels llibres i la lectura.

Moltes gràcies a tots per acompanyar-nos en aquest viatge que esperem sigui llarg i profitós.

Lectors, al tren! Espai de llibres
C/Magí Raméntol, 3 Rubi
montse@lectorsaltren.cat